Texas Holdem vs Omaha Poker — mitä eroa niillä on?

Pokeri on huippusuosittu korttipeli, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Se on tuttu näky monesta elokuvasta ja useimmat ovat jossain vaiheessa elämäänsä vähintäänkin kokeilleet pelata pokeria peliautomaatissa. Pelistä on aikojen saatossa kehitetty lukuisia eri muunnelmia. Näiden joukossa kaksi tämän hetken suosituinta pokeripeliä ovat Texas Hold’em ja Omaha Poker.  
 
Näistä kahdesta tunnetusta muunnelmasta nimenomaan Texas Hold’em on monelle ensikosketus pokeriin. Usein monet Texas Hold’emin harrastajat siirtyvät seuraavaksi pelaamaan Omahaa, joka on pelisäännöiltään hyvin samankaltainen. Jos siis tuntee Texas Hold’emin säännöt, tuntuu myös Omaha Poker todennäköisesti hyvin tutulta heti alusta alkaen. 
 
Omahan ja Holdemin sääntöerot 

Omaha Poker ja Texas Hold’em näyttävät pikaisesti katsottuna yhdeltä ja samalta peliltä. Kummassakin versiossa kaikille pelaajille jaetaan omat kortit kuvapuoli alaspäin ja pöydän keskelle asetetaan viisi yhteistä korttia, joista voi muodostaa viiden kortin pokerikäsiä. Yhtäläisyyksiä on monia muitakin. Seuraavaksi tutustumme kuitenkin tarkemmin näiden kahden pokerimuunnelman välisiin eroihin. 
 
Reikäkorttien lukumäärä 
 
Suurin ero Omahan ja Hold’emin välillä liittyy pelaajille jaettavien korttien määrään. Siinä missä Texas Hold’emissa jokainen pelaaja saa käteensä kaksi reikäkorttia, jaetaan Omahassa jokaiselle neljä reikäkorttia. Näistä neljästä pelikortista pelaajien on valittava kaksi korttia, jotka on yhdistettävä kolmeen pöydän keskeltä löytyvään korttiin ja muodostaa siten viiden kortin pokerikäsi. 
 
On tärkeää huomioida, että Omahassa pelaajan on aina pakko käyttää kaksi omaa korttiaan ja kolme yhteistä korttia pokerikätensä muodostamiseen. Tämä eroaa Texas Hold’emista, sillä siinä pelaaja voi vapaasti käyttää sekä omia korttejaan että yhteisiä kortteja haluamallaan tavalla. Näin ollen pokerikäsi voi muodostua vaikkapa yhdestä reikäkortista ja neljästä yhteisestä kortista tai pelkästään yhteisistä korteista. 
 
Panokset — panoskatto vai ilman rajoituksia? 

Sekä Omahaa että Holdemia on mahdollista pelata eri panossäännöillä, sillä kummastakin muunnelmasta on tarjolla sellaisia pelejä, joihin on asetettu panosrajat sekä sellaisia pelejä, joissa panokset voivat kasvaa rajattomasti. Tyypillisesti Hold’emia pelataan kuitenkin rajattomilla panoksilla, kun taas Omahassa on usein voimassa panoskatto.  
 
Monia pokerinpelaajia viehättää ajatus peleistä ilman panosrajoja niiden sisältämän jännityksen vuoksi. Siinä missä entisaikoina pokeria pelattiin useimmiten tietyllä maksimipanoksella, on etenkin viime aikoina Hold’em vetänyt puoleensa pelaajia nimenomaan rajattomassa muodossaan. Netistä löytyy toki myös Omaha Pokerista versioita, joissa panosrajat loistavat poissaolollaan. Niitä ei kuitenkaan ole liiaksi tarjolla. 
 
Pelin monimutkaisuus 
 
Toisinaan saatetaan väitellä siitä, onko jompikumpi näistä kahdesta pokerin muunnelmasta monimutkaisempi kuin toinen. Omahassa pelataan neljällä kortilla, mutta toisaalta Hold’em mahdollistaa huomattavasti laajemman vaihtoehtojen kirjon panostamisen suhteen. Kun kuitenkin on selvää, etteivät useimmat pelaajat hyödynnä laajaa panoshaarukkaa pelatessaan, voidaan Omahaa pitää jonkin verran monimutkaisempana pelinä etenkin uuden pelaajan näkökulmasta. Kahden kortin yhdistäminen yhteisiin kortteihin on huomattavasti helpompaa kuin neljän kortin yhdistäminen, ja neljällä kortilla pelattaessa ratkaisut jäävät helpommin huomaamatta. Toki myös Hold’emissa on mahdollista tehdä huonoja päätöksiä, mutta näin tapahtuu harvemmin. 
 
Mikä pokerimuunnelma on paras? 
 
Ei tietenkään ole olemassa oikeaa tai väärää vastausta siihen, mikä pokerin monista eri muunnelmista on paras tai viihdyttävin. Tarjolla on valtavasti eri vaihtoehtoja ja eri pelaajia miellyttävät eri tyyppiset pelit. Kaikissa pokerivarianteissa on mahdollista tienata rahaa ja kuten rahapeleissä yleensäkin, kaikkiin variantteihin sisältyy myös riskejä.  

Kun vertaillaan Texas Hold’emia ja Omaha Pokeria, voidaan Hold’emia pitää yleisesti ottaen tunnetumpana ja näistä kahdesta hivenen helpompana opetella pelaamaan. Omaha on piirun verran monimutkaisempi, mutta se tarjoaa niin ikään korkeita voittomarginaaleja, jonka vuoksi sitä pelataankin laajalti ammattilaisten pokeriturnauksissa. Mikäli pähkäilee, kumpaa pokeripeliä kannattaisi opetella pelaamaan, voi molempien pelisääntöihin tutustuminen olla hyvä idea. Näin pelitaidot kehittyvät ja peliin saa uusia näkökulmia, joista voi olla päätöksenteossa paljonkin hyötyä.  

Comments are closed.